новости, статьи об альтернативных источниках энергии, биодизеле, электромобилях, эко архитектуре, гаджетах, гибридах, биотопливе

звоните: Life :) 093 718 94 27
Random header image... Refresh for more!

Справжня вартість відновлюваної енергії

Скільки коштує відновлювана енергетика? Чи не є вона досі дорожчою за викопні джерела? Набагато дешевше? Відповідаю одним словом: ні.

Нещодавно опублікована в Los Angeles Times стаття виокремлює непорозуміння з цього приводу. Стаття визначила що досягнення бачення Джері Брауна щодо 33% відновлюваних джерел до 2020 коштуватиме каліфорнійцям $60 мільярдів. Давайте переглянемо ці цифри.

В доповіді використовувалися «сирі» дані що мають бути незабаром оновлені, але вже зрозуміло що ціни на питомий кіловат вітрової енергії значно впадуть.

60ти мільярдна витрата коштів до 2020 – це не лише витрати на досягнення 33% перекриття відновлюваними джерелами а всі витрати, пов’язані з енергетикою штату. Окрім того, розрахунки йшли відносно найдорожчої, сонячної енергетики, не було враховано, що інші відновлювані джерела потребують значно менших питомих капіталовкладень.

Але ще більш важливим є те, що звіт не передбачає зменшення вартості КВт встановленої потужності відновлюваної енергетики до 2020 року . Вже зараз доведено зворотнє. Ціни на сонячні панелі падають, і, прогнозовано, падатимуть далі, бо виробництва досягають гігаватних об’ємів, а ринок стає все більш насиченим. Це добре для споживачів, але не так добре для виробників що конкурують зменшуючи ціни. Проте головним переможцем у цій баталії буде, звичайно, планета. Див. Рис. 1, Solarbuzz. Падіння цін на фотовольтаїку з 2001 року.

Все відносно.Мешканці Каліфорнії витрачають 30 мільярдів доларів на електроенергію щорічно. Тому два мільярди доларів додаткових витрат до 2020 року це достатньо малі витрати для досягнення бажаних 33%.

Комісія Енергії Каліфорнії надала найсвіжіщу інформацію щодо відносної вартості КВтгод електроенергії видобутого з різних джерел енергії. Видно, що відновлювана енергетика може бути дешевшою ніж традиційні викопні джерела. Вітрова, гідро- та геотермальна енергія є високоокупним. І навіть сонячна енергія є вигідною якщо порівнювати з вартістю пікової енергії виробленої з газу(див Рис 2).

Рис 2. Ціна енергії від різних енергоджерел (Джерело: California Energy Commission, “Comparative Costs of California Central Station Electricity Generation.”)

Сумарно, навіть якщо ми досягнемо 33% до 2020 за рахунок в основному фотовольтаїки, це коштуватиме платникам податків відносно невелику суму коштів з перерахунку до 2020 року. В той самий час, спостерігатиметься стрімкий ріст вакансій у с сфері відновлюваної енергетики, зменшення викидів парникових газів, підвищення ефективності перетворення енергії в будинках та транспорті, і, можливо, найбільша перевага — забезпечення того що Каліфорнія і досі буде утримувати лідируючу позицію посеред «буму відновлюваної енергетики» що зараз має місце по всьому світові.

Все більше і більше інвесторів вважають зелені технології новою перспективною сферою.Фактично вже зараз ми знаходимося у експоненціальному лікті зростання відновлюваної енергетики.

Рис 3. Венчурні капіталовкладення Каліфорнії у чисті технлогії.

Мал 4 показує що Каліфорнія є лідером серед штатів США в зрізі зелених технологій, і сонячної енергетики зокрема.

Рис 4. Патенти Каліфорнії у сфері зелених технологій відносно патентів США

Переклад: glade.energy.ua

Джерело: www.renewableenergyworld.com



Оставить комментарий

Вы должны авторизироваться, чтобы запостить комментарий