новости, статьи об альтернативных источниках энергии, биодизеле, электромобилях, эко архитектуре, гаджетах, гибридах, биотопливе

звоните: Life :) 093 718 94 27
Random header image... Refresh for more!

Фермер перетворює свиняче лайно на світло

Що робити з 12 тисячами тонн свинячого лайна?

Саме це питання ставили собі два роки тому англійські фермери Джеймс Харт та Джеремі Іллз, коли розмірковували над тим, як збільшити доходи, які скорочуються.

Оскільки на фермі збирається дуже багато свинячих фекалій, вже не кажучи про коров’ячі та курячі, усе це вирішили перетворити на гроші.

Механізм заробітку на лайні дуже простий та ефективний. Він дозволяє забезпечити життєдіяльність не тільки самої ферми, але й 10 сімей, які від неї залежать.

Чудо-ферма, де не пахне гноєм

Ця ферма знаходиться поблизу тихого села Хатероп, що у графстві Глостершир. Саме тут розташована біогазова станція. Подібних станцій всього кілька на всю Британію.

Ззовні сам завод абсолютно нічим не примітний, але те, що відбувається всередині, може зробити революцію не тільки в цьому господарстві, але й по всій країні.

Фермер Джеймс Харт пояснює, в чому суть виробництва енергії.

«Величезна кількість відходів тваринного походження змішується з великою кількістю трави у циліндричній вежі, яка вміщує 3000 тонн», — розповідає пан Харт.

Із цієї суміші фермери отримують метан, який відкачується спеціальним устаткуванням, а потім очищається і фільтрується.

Цей газ, що має таку ж потужність, як двигун вантажівки Мерседес, проходить через генератор і перетворюється на електроенергію.

Окрім електроенергії утворюється ще й багато добрива, яке можна використовувати у господарстві, а також виробляється тепло, якого достатньо для обігріву фермерського будинку.

Фермери кажуть, що це — ефективна система замкнутого виробництва відновлювальної енергії.

Вони збираються продавати понад два мільйони кіловат електроенергії щороку: такого об’єму достатньо для обігріву 175 житлових будинків. Вони збираються заробляти на цьому близько 300 тисяч фунтів на рік. Та й запаху гною на фермі вже не буде.

Пан Харт порахував, що зможе щороку заощаджувати близько 30 тисяч фунтів на рахунках за ферму і нічого не платитиме за опалення будинку. Крім того відпаде потреба купувати щороку близько 200 тонн добрив. Крім того на фермі не буде запаху гною.

Шкідливі гази

Вважається, що метан у 20 разів шкідливіший за вуглекислий газ і є одним із найпотужніших парникових газів.

І тепер, коли пан Харт придумав, як переробляти цей газ, який утворюється з відходів його господарства — а це 4000 свиней, 100 корів і 100 тисяч курей — він сподівається також зменшити викиди вуглецю в атмосферу на 10 тисяч тонн щороку.

Для порівняння, це те ж саме, що дев’ять тисяч разів злітати з Лондона до Нью-Йорка і назад.

Источник: www.bbc.co.uk



Комментарий закрыт.